Dünyanın en zor sporları arasında yer alan sutopu, ilk olarak 1800’lerin sonunda İngiltere’de göllerde ve nehirlerde oynandı. 1900’lerde havuzlarda ve denizlerde de oynanmasıyla kısa sürede tüm dünyaya yayıldı.
Yüksek performans gerektiren ve takım oyunları arasında oyun ve antrenman sırasında en az yaralanma ve sakatlık vakaları görülen oyun olan sutopu, olimpiyatlarda en başından beri yer aldı. Sutopu, olimpiyatlarda en çok takip edilen takım oyunları arasındadır.
Sutopu Oyun Kuralları
Sutopu 33×20 m genişliğinde, 1.90 cm ya da 2 m derinliğindeki havuzlarda, biri kaleci olmak üzere yedişer kişilik iki takım arasında oynanır ve amaç gol atmaktır. En çok gol atan takım oyunu kazanır. Sutopunda kaleler 3 m uzunluğunda ve 90 cm yüksekliğindedir. Oyunda kullanılan topun ağırlığı 450 gr., çapı 71 cm’dir. Genelde sarı renklidir ve yüzeyinde kaymayı engelleyen pürüzler vardır. Oyunda takımlardan biri mavi, diğeri beyaz bone takmak zorundadır.
Oyun başlarken oyuncular kendi kale çizgileri üzerinde, kale direklerinden 1 m ilerde dizilir ve hakemin topu havuzun tam ortasına atmasıyla oyun başlar. Hangi takımın oyuncusu topa ulaşırsa ilk hücum hakkı o takımın olur. Oyuncular topu kollarının arasına alıp yüzerek sürer ve paslaşırken tek ellerini kullanabilir. Sutopunda kaleci dışında hiçbir oyuncu topu aynı anda iki eliyle tutamaz, topa yumruk atamaz ve topu su altında tutamaz. Sutopunda her takımın 30 sn. hücum süresi vardır. Hücum süresinin aşılması durumunda topla hücum hakkı rakip takıma geçer.
Gol atması muhtemel bir oyuncuya kaleyle dört metre çizgisi arasında sert bir faul yapılırsa, bu durum penaltı cezasını gerektirir. Penaltı dört metre çizgisi üzerinde, kalenin tam karşısında kullanılır.
Sutopu sekizer dakikalık dört devreden oluşur. Süre tamamlandığında eşitlik hâkimse üçer dakikadan iki uzatma devresi oynanır. Yine beraberlik bozulmazsa altın gol devreleri oynanır. Yani takımlardan biri gol atana kadar maç devam eder.
Sutopuna başlama yaşı
Sutopu oynamak için öncelikli şart elbette iyi derecede yüzme bilmektir. Bu şartı sağlayan çocuklar 9 yaşından itibaren sutopu oynayabilir. İyi bir sutopu oyuncusu 35 yaşına kadar aktif olarak bu sporu yapabilir.
MSSK’da Sutopu
Kulübümüzde yüzme kursunu başarıyla tamamlayarak tüm yüzme stillerinde beklenen düzeye ulaşan sporcular, MSSK sutopu altyapı takımlarına katılabilirler. Sutopu ile takım çalışması, konsantrasyon ve disiplin elde eden sporcularımız, kondisyonlarını yüksek tutmak üzere, haftada altı gün, günde en az bir buçuk saat antrenman yapar.
Kulübümüzde; Büyükler Erkek Takım, Bayan Takım, U-15 Erkek Takım, U-14 Erkek Takım olmak üzere dört takımda, toplam 50 sporcumuzla önemli başarılara imza atmaya devam ediyoruz.
Sutopunda Beslenme
Sutopu yüksek kondisyon gerektirir ve yüksek oranda enerji ve su kaybına neden olur. Bu nedenle sporcuların beslenmelerine oldukça özen göstermeleri gerekir. MSSK antrenörleri bu alanda gerçekleşen seminerleri takip ederek sporcuları doğru bir şekilde yönlendirirken, kulüp doktoru Ender İşbir de sporculara kilo kontrolü, beslenme düzeni gibi konularda profesyonel destek sağlar.