Kan dolaşım sistemi, solunum sistemi ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen yüzme, tüm vücut kaslarının aynı anda kullanıldığı tek spordur. Yüzme, insan doğasına uygun olması, fiziksel gelişimi olumlu etkilemesi, kas ve omurga sistemini desteklemesiyle ve hemen her yaşta rahatlıkla yapılabilmesiyle pek çok spordan ayrışır. Yüzme sporuna 6 yaşından itibaren başlanabilir.
Yüzme sporu, profesyonel olarak, 50 metre uzunluğunda ve 8 kulvarlı havuzlarda sadece kulaç ve ayak hareketleriyle bireysel veya ekip olarak yapılır. Profesyonel yüzme sporunda serbest, sırtüstü, kelebek ve kurbağa stillerinden birinde ya da dördü birden karışık olarak 50, 100, 200, 400, 800, 1500 metrelerde yarışmalar düzenlenir.
Başarılı bir yüzücü olmak için her gün sabah ve akşam ve araya yeterli toparlanma süresi koyarak 3 saat antrenman yapmak gerekir. Çok ileri hedeflerde sporcu yetiştirmek için haftada toplam 16 saat havuz içi antrenman ve bunun dışında karada toplam 6 saat antrenman yapmak gerekir.
Yüzme Stilleri
Serbest: Yüzücünün üç aşamalı süpürme hareketinden oluşan kulaç ve ayak vuruşlarıyla yüzmesidir. Serbest stilde yüzücünün hızı kulaç hızıyla doğru orantılıdır.
Sırtüstü Yüzme: Sırtüstü pozisyonda, ayak çırpmaları ve kollar geriye doğru olacak şekilde kulaç hareketleriyle yapılan yüzmedir. Bu stilde belin su üstünde düz bir şekilde paralel olması, ayak parmak uçları gergin şekilde ayakların çırpılması, kolları geriye doğru atarken avuç içlerinin dışa dönük olması yüzücünün daha hızlı olmasında yardımcı olur.
Kurbağalama: Bu stilde, ayaklar ve kolların daireler çizerek ileri doğru gitmesiyle yüzülür. Eller yükselme, küçülme ve uzanma hareketleriyle daireler çizer ve ayaklar yine daireler çizerek kollara eşlik eder. Bu stil en yavaş yüzme stilidir.
Kelebekleme: Kollar, bacaklar ve kalça hareketlerinin tam bir uyum içerisinde hareket ettirilmesiyle yüzülmesidir. Bu stilde kas gücü ön planda olduğundan, yeni başlayanlar, bayanlar ve yaşlılara bu stil önerilmez.
MSSK’da Yüzme
Yaz okulumuzda oldukça rağbet gören yüzme sporu sayesinde çocuklar serin ve eğlenceli bir yaz geçirirken, önemli arkadaşlıklar ediniyor. Yaz boyu yüzmede yeteneğini gösteren katılımcılar, profesyonel olarak bu spora yönlendiriliyor ve teknik yüzme eğitimi veriliyor.
200 metreyi 4 dk’da yüzen çocuklardan hiçbir ücret alınmıyor. Bu seviyeye iki yıllık bir çalışma sonrasında ulaşılabiliyor.
Disiplin gerektiren bir spor olan yüzmede gerekli kondisyona ulaşmak için haftanın altı günü yaklaşık 18 saat antrenman yapılıyor.
Yüzücülerimiz, il genelinde Spor İl Müdürlüğü, Yüzme İl Temsilciliği, Manisa Valiliği tarafından düzenlenen yarışmalara ve etkinliklere katılarak yerel yarışmalarda başarılı sonuçlar elde ettiler.
Yüzücülerimiz son olarak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından 27-28 Aralık 2014 tarihinde düzenlenen “Anadolu Yıldızları Ligi”nin ilk ayağı olan Ege grubu yarışmalarına katıldılar.
İzmir, Manisa, Denizli, Kütahya, Eskişehir, Aydın ve Muğla olmak üzere yedi farklı ilden yaklaşık 168 sporcu ve antrenörün katılımıyla gerçekleştirilen müsabakalarda kulübümüzü; Azra Alkan, Aknur Kesici, Beyza Öz, Efe Üstündağ, Öykü Üstündağ, Arda Aturgil, Alp Sel temsil etti.
Müsabakalarda çeşitli başarılı dereceler alan sporcularımızdan Efe Üstündağ, Kelebek dalında Ege Bölge İkincisi oldu. Yarışmaların ikinci ayağı 25 Ocak 2015 tarihinde yapılacak.
Kulübümüzde eğitim alan;
Yüzmede Beslenme
Yüzme sporu yüksek oranda enerji kaybına neden olduğundan, sporcuların beslenmelerine oldukça özen göstermeleri gerekiyor. MSSK antrenörleri bu alanda gerçekleşen seminerleri takip ederek sporcuları doğru bir şekilde yönlendirirken, kulüp doktoru Ender İşbir de sporculara kilo kontrolü, beslenme düzeni gibi konularda profesyonel destek sunuyor.